Kontokredit – så fungerar det

 

Sammanfattning- Kontokredit

  • En kontokredit är ett alternativ till lån och kopplas till bankkontot.
  • Kontokrediten kan användas när pengarna på kontot är slut.
  • Du betalar ränta på den summa du väljer att använda och inte på hela beloppet för kontokrediten.
  • Det skiljer sig på kontokrediter hos banker och låneföretag.

Kontokredit är ett alternativ till smålån

Kontokredit är inte ett kreditkort som många kanske blandar ihop det med men det ligger nära. Kontokrediten är nämligen kopplat till ditt bankkonto och kan användas om dina pengar på kontot tar slut. Du betalar endast ränta på den summa du använder av kontokrediten. Beroende på om du kopplar på en kontokredit via din bank eller ett låneföretag så kommer beloppet att variera samt kraven på dig som låntagare. Vi kommer att nämna mer  om det längre ned i inlägget.

Bankerna tjänar pengar på kontokrediter

Svenska Dagbladet skriver om att kontokrediten är bankernas okända guldgruva och att det skiljer sig kraftigt åt mellan olika långivare när det gäller räntor och avgifter för kontokrediten.

Så använder du en kontokredit

En kontokredit kan ses som ett alternativ till ett mindre lån och det kan vara ett sätt att kunna ha extra medel för till exempel oförutsedda utgifter. Kontokrediten finns kopplad till ditt bankkonto och det är bara om du väljer att börja använda den som du behöver betala ränta på summan du använder.

Betala ränta på den summa du använder

Många använder till exempel kontokrediten som en buffert för att veta att man inte står utan pengar i slutet av månaden, innan lön och om du måste lägga ut för inköp precis innan din lön. Mycket kan hända i livet och det är bra att säkra upp på det ekonomiska planet.

Buffert på minst en månadslön är en rekommendation

Många inom bank och ekonomi pratar om att det är bra att ha minst en månadslön som buffert för oförutsedda utgifter. Vi på Labrusca uppmuntrar till att ha ett kontinuerligt sparande samtidigt som – om din ekonomi tillåter, att det kan vara en idé med en kontokredit.

Om du borde ansöka om kontokredit eller ej handlar givetvis om dina avsikter och ekonomiska situation, du bör inte belåna dig om du inte kan betala för ditt lån.

Skillnad på kontokredit hos låneföretag eller bank

Det finns en markant skillnad mellan bank och låneföretag när det kommer till just kontokrediter. Hos banken ställs generellt högre krav på låntagaren, med fast inkomst, fast anställning, inga betalningsanmärkningar med mera. Beloppet på kontokrediten hos banken är då även större. Läs om kontokredit hos Swedbank och hur de ser på kontokrediten som ett skydd för oförutsedda utgifter.

Lägre krav och mindre summor hos låneföretagen

Hos låneföretagen skiftar summan för kontokrediten till rätt stor del. Generellt kan man säga att den ligger lägre än hos bankerna men att räntorna är betydligt högre. Kraven på låntagarna är rejält sänkta i jämförelse med banken då låneföretagen kan acceptera ansökningar med till exempel betalningsanmärkningar. Att räntorna är högre hos låneföretagen berättar om att de använder en högre satt ränta som säkerhet för den utlånade summan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *