Månadsspara – så börjar du

Spara pengar

Månadsspara är något som kanske ger lite dåligt samvete för att det inte riktigt kommit igång. Men det behöver inte vara svårt. Vi ger några snabba tips för dig som vill komma igång med ett bra månadssparande. Och framförallt, börja aldrig spara i slutet av månaden, det fungerar oftast inte så bra.

Det finns flera olika former av sparande, letar du efter något annat än ett lönekonto så kan du med stor fördel se dig om efter ett sparkonto hos någon av nätbankerna där du kan få mycket bra erbjudanden om räntor. Det ska tilläggas att det oftast då handlar om att du ska binda dina pengar på ett sparkonto under ett flerårigt sparande.

Snabba tips för att börja spara

  • Spara i början av månaden – inte slutet.
  • Låt sparpengar dras automatiskt.
  • Sätt upp ett konkret mål för sparandet.
  • Döp sparkontot till ditt sparmål – “Gucci väska” eller “Thailand”.
  • Spara det du kan även om mindre summa.
  • Använd ett Investeringssparkonto så växer pengarna snabbare.

Börja spara i början av månaden

Ett vanligt fel är att många börjat fundera på sparande i slutet av månaden vilket inte alltid är en bra lösning då det inte finns så mycket pengar på kontot. Ett bättre tips är att lägga in autogiro i början av månaden när lönen precis kommit in på kontot. Två till tre hundra kronor per månad in på ett Investeringssparkonto i början av månaden så kommer du inte märka att de ens försvinner. Du kommer snabbt att se en förändring och att pengarna faktiskt växer. Du har börjat spara och det kommer du tacka dig själv för senare. Starta ditt sparande med långsiktiga mål och låt det ta lite tid.

Spara trots lite pengar

Även om du har en liten inkomst och tänker att du inte har möjlighet att sätta undan pengar så kan du börja spara. Börja med det lilla, vilken summa kan du avvara i månaden? 50 -100 kr per månad? Sen lägger du in i ett autogiro i början av månaden och sätter undan den här summan. Efter en tag kan du börja se att även liten summa växer till sig och gör skillnad.

Vilken typ av sparkonto ska du välja?

Det finns flera typer av sparkonton med olika räntor och det handlar egentligen om hur länge du kan tänka dig att ha pengarna på kontot och hur ofta och om du vill göra uttag från kontot. Ju längre tid du kan låta pengarna sitta och ju färre uttag från kontot du gör desto mer pengar kan du tjäna. Konton med fria uttag har ofta en betydligt lägre ränta än ett bundet konto.

Mål med sparandet

När du ska börja spara kan dessutom ett riktigt bra mål vara en bra morot för sparandet. Kanske är det så du ska börja genom att sätta upp ett mål som är rimligt och som du kan uppnå. En fantastisk känsla är att kunna använda sina sparade pengar för just det ändamålet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *