Lär dig om aktier – enkla tips

aktiehandel

Kom närmre dina investeringar och styr själv med aktier

Att handla med aktier är en utmaning och kan vara riskfyllt, det står mer på spel när du handlar med aktier. Du kommer även närmre dina investeringar och kan själv styra över vad du vill handla. Det kan vara bra att känna till några punkter när du börjar att handla med aktier.

För att det ska gå smidigt och säkert att börja så är det viktigt att hitta en aktiemäklare som kan hjälpa till vid själva köpet av aktier samt kan rapportera hur det går för dina aktier.

Så kommer du igång med aktiehandel – enkla tips

  • Välj det konto du vill koppla till din aktiehandel. VP, ISK eller Kapitalförsäkring.
  • Välj nivå för courtage (aktieavgifter) – Start, Mini, Small, Medium.
  • De stora nätmäklarna är Avanza, Nordnet och Degiro.
  • Bestäm en budget för din aktiehandel, hur stor summa du är beredd att handla för.

Konton för aktiehandel

Det kan vara bra att fundera lite över de konton som är knutna till aktiehandel och vad du kan känna till om dem. Vanligtvis så kan du välja mellan 3 olika konton kopplat till aktiehandel;

  • VP-konto – Aktie och Fondkonto.
  • Investeringssparkonto (ISK)
  • Kapitalförsäkring

Dessa tre typer av konton har lite olika egenskaper, ett VP-konto är anpassat för fond och aktiehandel. Du kan kvitta dina vinster mot förlusterna på K4 blanketten i deklarationen. Ett investeringssparkonto eller ISK som det också kallas behöver du inte deklarera. I det kontot äger du aktierna själv och du betalar skatt en gång om året. Ett ISK är väldigt smidigt att använda som konto vid aktiehandel.

I en Kapitalförsäkring så äger du inte aktierna själv utan de ägs av banken (försäkringsbolaget), du slipper även här att deklarera men betalar samma typ av skatt som på ett ISK.

Välj nivå för courtage

När du börjar handla med aktier så får du även välja vilken nivå för aktieavgifter eller courtage som det kallas. Du kan generellt välja mellan nivåerna Start, Mini, Small och Medium. Courtage är alltså den avgift du betalar för dina aktier och det är den avgiften som banken tjänar pengar på. Du väljer själv hur stor summa du vill investera. För att enkelt förklara, så för dig som handlar någon gång då och då passar det kanske bättre att välja en courtageklass på en lägre nivå.

Högre courtageklass passar bra för större och många affärer

En courtageklass på högre nivå passar dig bättre som handlar mycket och gör större affärer inom aktiehandel. Läs gärna mer i Privata Affärer om courtageklasser och hur de kan skilja sig mellan olika nätmäklarna. Jämförelsen görs mellan Avanza, Nordnet och Degiro.

Så mycket betalar du för en aktie

Du väljer själv hur mycket du vill handla för när du köper aktier. Aktiekursen kan till exempel ligga på 100 kr och du vill då köpa 60 aktier. Då kommer det att kosta ungefär 6000 kr plus courtage när du trycker på köp. Det är viktigt att du funderar igenom hur mycket du är beredd att investera i aktier och vad det är du köper i.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *