Byta bank – vilka alternativ finns?

byta bank

Byta bank är en tanke som många tänkt men aldrig skridit till handling. Många av storbankerna erbjuder inte samma bra förutsättningar som till exempel konkurrerande banker. Och hur gör du om du skulle vilja byta till en annan bank för att få bättre avgifter och räntor samt bättre förutsättningar för din privatekonomi?

Läs på om att byta bank

Att byta bank bör vara ett väl övervägt beslut och inte något som sker i all hast, men börja att läsa på hos till exempel Råd och Rön där de med en guide visar hur det går till att byta bank och att det faktiskt inte behöver vara särskilt krångligt.

Snabba tips – Så byter du bank

 • Det ska löna sig att byta bank. Bättre räntor och förutsättningar etc.
 • Ta hjälp av din nya bank att avsluta konton och aktiviteter hos den gamla banken.
 • Det ska inte kosta något att få hjälp av den nya banken och ska max ta 3 dagar.
 • Ta med information om konton och tjänster från den gamla banken till den nya.
 • Tänk på att kommande betalningar inte flyttas över automatiskt och att du måste lägga in dem på nytt.
 • Du måste själv avanmäla e-fakturor och lägga in dem i den nya banken.
 • Vill du flytta lån måste först en ansökan om kreditprövning göras hos den nya banken.

Flera anledningar till att byta bank

Det är idag fortfarande ganska krångligt att byta bank, bankerna arbetar fram rutiner för att kunder ska kunna byta bank på ett enklare sätt. Det kan till exempel handla om att du kan behålla dina kontonr och så vidare precis som när du byter mobilabonnemang.

En stor anledning till att byta bank är som vi nämnde snabbt i inledningen att vill du spara pengar på en längre sikt så kan det vara bra att få bättre räntor genom att byta bank. Handlar det däremot bara om att ha ditt lönekonto på någon bank så kanske det inte är värt arbetet att byta.

Är din nya bank beviljad insättningsgaranti

Du kan då binda ditt sparande och få en helt annan nivå på sparränta än hos många storbanker. Ett tips är att undersöka om banken eller företaget du sparar hos är beviljade insättningsgaranti. Den garanterar nämligen att du får dina pengar tillbaka om banken skulle gå i konkurs.

Tänk på att ta med följande när du besöker din nya bank

När du besöker din nya bank så tänk på att ta med följande information om dina konton och tjänster som du använder hos din gamla bank. Listan på uppgifter är hämtad från Råd och Rön.

 • Kontoutdrag eller senaste årsbeskedet.
 • Kort, numret på kortet du har i din gamla bank och som du vill avsluta.
 • Krediter, uppgifter om utnyttjade konto- eller kortkrediter. Tänk på att alla köp kanske ännu inte har dragits från kontot du vill avsluta.
 • Autogiron och andra regelbundna överföringar till ditt gamla konto.
 • Regelbundna insättningar till kontot, till exempel lön, pension, a-kassa, studiemedel och skatteåterbäring.
 • Privatgiroblanketter som ska makuleras.
 • Säkerhetsdosa för Internettjänster. Vissa banker tar betalt om dosan inte lämnas tillbaka.
 • Värdepapperskonto. Uppgifter om kontot om det är anslutet till din gamla bank.

Sparande med högre risk erbjuder gärna högre räntor

Det kan vara frestande med högre räntor men undersök det innan. Det är inte säkert att det är någon risk men garantin finns där av en anledning.

Aktiekunskap.nu jämför flera banker och deras erbjudanden bland annat Avanza och Marginalen bank, läs gärna mer om dem här.

Så byter du sparkonto

Att byta sparkonto är inte någon svår sak och det kan du göra när som helst. Även om du har kvar din bank så kan du utan problem starta ISK (Investeringsparkonto) eller något annat sparande i en annan bank. Du kan föra över pengar med hjälp av autogirering.

Det kan vara ett sätt att slippa krånglet med att fullständigt byta bank, att till exempel starta pensionsparande eller andra sparkonton hos en annan bank och behålla dina bankkontakter.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *