Byta bank – vilka alternativ finns?

byta bank

Många av storbankerna erbjuder inte samma bra förutsättningar som till exempel konkurrerande banker. Och hur gör du om du skulle vilja byta till en annan bank för att få bättre avgifter och räntor samt bättre förutsättningar för din privatekonomi? Att byta bank bör vara ett väl övervägt beslut och inte något som sker i all hast, men börja att läsa på hos till exempel Råd och Rön där de med en guide visar hur det går till att byta bank och att det faktiskt inte behöver vara särskilt krångligt.

byta bank

Anledningar till att byta bank

Det är idag fortfarande ganska krångligt att byta bank, bankerna arbetar fram rutiner för att kunder ska kunna byta bank på ett enklare sätt. Det kan till exempel handla om att du kan behålla dina kontonr och så vidare precis som när du byter mobilabonnemang.

En stor anledning till att byta bank är som vi nämnde snabbt i inledningen att vill du spara pengar på en längre sikt så kan det vara bra att få bättre räntor genom att byta bank.

Du kan då binda ditt sparande och få en helt annan nivå på sparränta än hos många storbanker. Ett tips är att undersöka om banken eller företaget du sparar hos är beviljade insättningsgaranti. Den garanterar nämligen att du får dina pengar tillbaka om banken skulle gå i konkurs.

Det kan vara frestande med högre räntor men undersök det innan. Det är inte säkert att det är någon risk men garantin finns där av en anledning.

Aktiekunskap.nu jämför flera banker och deras erbjudanden bland annat Avanza och Marginalen bank, läs gärna mer om dem här.

Så byter du sparkonto

Att byta sparkonto är inte någon svår sak och det kan du göra när som helst. Även om du har kvar din bank så kan du utan problem starta ISK (Investeringsparkonto) eller något annat sparande i en annan bank. Du kan föra över pengar med hjälp av autogirering.

Det kan vara ett sätt att slippa krånglet med att fullständigt byta bank, att till exempel starta pensionsparande eller andra sparkonton hos en annan bank och behålla dina bankkontakter.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *